Heder åt Brf Masten på Eriksberg

Idag fick HSBs prisbelönta bostadshus Masten ett fint hedersomnämnande från Per och Alma Olssons fond. I motiveringen står det bland annat att Brf Masten utmanar gamla inlärda byggnadstraditioner.

– Det är en stor ära att få detta pris. Brf Masten är ett mycket speciellt projekt där samtliga ingredienser för det goda boendet finns med. Mjuka värden som trygghet, social samvaro och engagemang skapar detta hus som verkligen är någonting utöver det vanliga, säger Lena Andersson, mark- och projektutvecklingchef på HSB Göteborg.

Brf Masten var HSB Göteborgs första projekt där en helt ny planeringsprocess användes och där de mjuka värdena fick ta en framträdande roll.
– Som byggherre är det viktigt att ha inlevelseförmåga och sätta de boende i första hand. Brf Masten är ett mycket gott exempel på att det går att tänka nytt och lyckas, säger Lena Andersson.

Motivering för hedersomnämnande 2009 Per och Alma Olssons fond:
”Bostadshuset som utmanar och river gamla inlärda byggnadstraditioner ligger i västra delen av Norra Älvstranden – det gamla varvsområdet. Huset är genomtänkt och dess enkla och funktionella arkitektur speglas i två dualistiska huskroppar. En vitputsad huskropp i elva våningar dominerar bakom en niovåningars huskropp klädd i grå plåt.

Entréfasadens strama symmetri delas av två vertikala rader balkonger med olikfärgade transparanta fronter i glas. Den bakre fasaden är mera lekfull till sin karaktär och den livliga färgsättningen blir en poetisk kontrast till det massiva berget huset samtalar med.

Huset står för värderingar om trygghet, social samvaro och djupt engagemang i boendet. Alla detaljer i byggnaden uppmuntrar till gemenskap och hållbar livsstil. Masten är ett sällsynt vackert, genomarbetat och egensinnigt bostadshus som tillika för en engagerad dialog med både nutid och framtid.”

Bakgrund:

Bostadsrättsföreningen Masten på Eriksberg stod klar 2008 med 54 lägenheter. Byggherre, HSB Göteborg och arkitekt, Semrén & Månsson. Ända från start fanns tanken om att Brf Masten skulle byggas för möten. Här finns plats för en soffgrupp i den stora entrén och en gemensam takterrass. Balkongerna ligger lite snett på fasaden så att man kan se sina grannar. Tanken är att man ska känna sig hemma redan i entrén, och kanske inte ha så bråttom med att stänga dörren in till sig. Precis som med alla HSB-projekt är varje lägenhet i Brf Masten planerad för att ta vara på ytan på bästa sätt.