HSB Göteborg vann Årets HSB-projekt för Brf Masten

Bostadsrättsföreningen Masten har tilldelats Årets HSB projekt. Lena Andersson, chef för mark och projektutveckling på HSB Göteborg var rörd när hon tog emot priset i Stockholm.

Det är så roligt att vi vann! Masten står verkligen för det goda boendet där vi värnar social samvaro. Det stämmer det som Sverker Thorslund, sa i sitt tal, det är de mjuka värdena som utmärker Masten, som skapar trygghet för de som bor här och gör detta projekt så unikt.

Brf Masten var HSB Göteborgs första projekt där en helt ny planeringsprocess användes. Mjuka värden lyftes fram och ett nytt grepp på byggherrerollen togs. Gamla invanda strukturer i branschen skulle rivas och nytt tänk skulle in i hela byggkedjan.

– När vi byggde Masten tog vi kommandot över planeringsprocessen. Som byggherre måste du veta vad du vill uppnå, ha förmågan att genomföra och mod att utmana gamla strukturer. Det gjorde vi här och priset vi vann idag är beviset på att nya vindar blåser.

Hon menar att det var tack vare HSB Göteborgs styrelse och lednings beslut om att göra en förändring av nyproduktion som HSB Göteborg ligger i framkant vad gäller fokus på de mjuka sociala värdena förenade med hög kvalitet och modern arkitektur.
– Vi har ökat kvalitén och låter HSB värdegrund där social- och ekonomisk hållbarhet går hand i hand genomsyra all vår nyproduktion.
Förutom den stora äran fick HSB Göteborg ta emot en fin plakett i mässing samt ett diplom. Och hur priset ska firas i Göteborg är redan planerat.
– Självklart ska mässingsskylten skruvas upp i Brf Mastens entrén och då ska vi skåla i bubbel med de boende.

Uppmuntrar till möten och umgänge

Bostadsrättsföreningen Masten på Eriksberg stod klar 2008 med 54 lägenheter. Ända från start fanns tanken om att Brf Masten skulle byggas för möten. Här finns plats för en soffgrupp i den stora entrén och en gemensam takterrass. Balkongerna ligger lite snett på fasaden så att man kan se sina grannar.
– Trygghet och säkerhet är viktigt. Men istället för tunga lås och höga grindar uppmuntrar vi till social samvaro, säger Lena Andersson.
Tanken är att man ska känna sig hemma redan i entrén, och kanske inte ha så bråttom med att stänga dörren in till sig. Precis som med alla HSB-projekt är varje lägenhet i Brf Masten planerad för att ta vara på ytan på bästa sätt.

Utdrag ur motiveringen:
”Den uttalade ambitionen att förnya HSBs bostadsproduktion har gett ett mycket gott resultat med detta spirituella och väl genomförda projekt ett genomarbetat och egensinnigt bostadshus som lyfter vinnaren högt över den svenska vanliga bostaden av idag.”

Juryn bestod av:

Sverker Thorslund, bostadsexpert, tidigare vid Konsumentverket
Annica Carlsson, arkitekt MSA VD Equator Arkitekter
Per Lagerheim, stadsarkitekt, Upplands Väsby Kommun
Kent-Olof Stigh, förbundsordförande HSB

Bedömning på tre nivåer:

Ett konsumentperspektiv
Ett Arkitekturperspektiv
Ett Stadsplanering/stadsbyggnadsperspektiv.

Arkitektkontoret är Semrén o Månsson AB Andrea Gustavsson